Turnverein Hassee-Winterbek e. V. von 1904, bedre kendt som THW Kiel, er en klassiker i håndboldens verden. Klubben blev grundlagt den 4. februar 1904 i den nordtyske by Kiel, tæt på den danske grænse. Det startede som en gymnastikforeningen, og håndbolden blev først tilsluttet i 1923, hvorefter atletik, svømning, bordtennis, badminton og tennis efterfølgende kom til. Allerede et par enkelte år efter grundlæggelsen, havde Kiel-klubben vokset sig til at være en af Tysklands største sportsforeninger, baseret på medlemstal. Det stod dermed tidligt klart, at klubben var på vej mod noget større. Det er dog foreningens håndboldafdeling, der har gjort mest væsen af sig på den internationale scene, hvor klubnavnet har fået en mere eller mindre legendarisk klang.

THW havde vundet 5 mesterskaber inden verdens måske bedste håndboldliga, Bundesligaen, blev oprettet i 1966, med det første officielle indendørs håndbold mesterskab i 1957 (Kiel havde vundet sit første udendørs mesterskab i 1948). Siden da har den nordtyske gigant været fast inventar i den bedste tyske håndboldrække, kun undtaget sæsonen 1973-74, hvor klubben oplevede en sportsmæssig down-periode. THW kom sig dog hurtigt igen. Klubbens bedste periode startede i begyndelsen af 1990’erne, hvor der blev hentet flere fremtidige klublegender til det nordtyske. Den svenske legende, Magnus Wislander og træner Zvonimir Serdurasic har om nogen været med til at give THW Kiel den stjernestatus, som klubben besidder i dag. “Noka” Serdurasic’ tropper bragte hele 11 mesterskaber til den nordtyske klub, med højdepunktet i 2007, hvor de vandt “The Triple” (Bundesliga, pokalturnering og Champions League). Triumfen fik dog et uheldigt efterspil, da Serdurasic og ledelsen i THW Kiel blev anklaget for matchfixing af 10 kampe, heriblandt Champions League finalen i 2007, men alle blev efterfølgende frikendt. I 2008 stoppede Serdurasic i THW Kiel og i hans sted blev islandske Alfred Gislason ansat. Dette ændrede dog ikke på klubbens succes, da Kiel vandt 6 mesterskaber og 2 Champions League trofæer i de følgende 7 sæsoner, inklusiv den historiske sæson 2011-12, hvor man vandt samtlige kampe. Lige siden begyndelsen har “Zebraerne” – et navn klubben har fået på grund af sine traditionelle sort og hvid stribede trøjer – vundet hele 41 Bundesliga guldmedaljer, hvilket gør dem til Tysklands klart mest vindende håndboldklub nogensinde, med de anden mest vindende klubber, VfL Gummersbach og HC Empor Rostock, med 17 titler hver.

Siden THW Kiels indendørs håndbolddominans startede i 50’erne, har klubben spillet sine hjemmekampe i den berømte Ostseehalle (“Østersøhallen”). En legendarisk stadionhal, der stadig står til den dag i dag, trods flere ombygninger undervejs for at kunne husere den, igennem tiderne, stigende tilskuertilstrømning. I dag er der plads til 10.285 tilskuere, og hallen har fået navnet Sparkassen-Arena, som konsekvens af en navnerettighedsaftale med banken Sparkassen.

Nikolaj Jacobsen

Nikolaj Jacobsen er en legende, både i Danmark og Tyskland, ikke mindst i THW Kiel, hvem han repræsenterede i 6 sæsoner, fra 1998-2004. Jacobsen er født i Viborg, d. 22. november 1971. Han startede karrieren som 13-årig i den danske traditionsklub, GOG Gudme. Her tog han turen fra ungdomsholdene op til førsteholdet, hvor han endte med at blive en stor profil, hvilket også gav ham en debut på det danske landshold i 1991. I 1998 rykkede han til Tyskland, hvor han, efter et enkelt stop i Bayer Dormagen, skiftede til storklubben THW Kiel, der på dette tidspunkt havde etableret sig som tysk stormagt. I 2004 stoppede Jacobsen i Kiel og påbegyndte istedet en karriere som træner i Danmark. I dag er han træner for det danske landshold.