Den seneste sæsons semifinalist i EHF Champions League (den største klubturnering i Europa), Paris Saint Germain, er uden tvivl en af verdens største håndboldklubber – måske endda den største!

Klubben blev grundlagt i 1941 i Paris, Frankrig, under navnet Patriotes d’Asnières, og udgør i dag håndboldafdelingen i den stenrige arabiskejede superforretning Paris Saint Germain, der blandt andet også tæller en af verdens rigeste og største fodboldklubber, af samme navn. I løbet af årene har PSG i alt vundet 16 franske ligatitler, 9 franske pokalturneringer og den næstbedste franske liga to gange. De har endnu deres første internationale triumf til gode, efter de i sæsonen 2016-17 måtte forlade EHF Champions League i semifinalen.

Da den Qatar-baserede rigmand, Nasser Al-Khelaifi, købte og inkorporerede klubben under organisationen Paris Saint Germain i 2012, blev der i den grad åbnet for pengebeholdningen. En række kæmpe håndboldstjerner blev hentet til klubben:

  • Didier Dinard – fransk veteran og landsholdsspiller med flere titler på CV’et
  • Luc Abalo – Den flamboyante fløjspiller med det karakteristiske, lange, svævende hop
  • Mikkel Hansen – Den danske verdensstjerne, der af mange anses som verdens bedste håndboldspiller

Disse stjerner sørgede blandt andet for et mesterskab i Paris Saint Germains første sæson, og deltagelse i næste sæsons Champions League, hvilket var med til at grundlægge et håndboldimperium i den franske hovedstad. I de følgende år blev PSG ved med at hente det ene stjernenavn efter det andet til klubben, heriblandt det franske talent Daniel Narcisse, den kroatiske kæmpe Igor Vori og den måske bedste playmaker nogensinde, Nikola Karabatic, der kom hovedstadsklubben op til sæsonen 2014-15. Sæsonen efter nåede PSG til Champions League-turneringens Final 4 (turneringens fire bedste hold) for første gang, hvor man på vejen havde slået den tyske traditionsklub, THW Kiel, på deres ellers så uovervindelige hjemmebane.

Nikola Karabatic

Den serbiskfødte superprofil, Nikola Karabatic, er en levende legende inden for håndboldsporten og anses af mange for at være blandt de bedste håndboldspillere gennem tiderne. Det er ikke mærkeligt, når man tager et kig på playmakerens trofæskab:

  • 2 OL guldmedaljer
  • 4 VM guldmedaljer
  • 3 EM guldmedaljer
  • 3 kåringer til verdens bedste håndboldspiller

Karabatic blev født i byen Nis, i det tidligere Jugoslavien, til en kroatisk far og serbisk mor. Det lå tidligt klart, at den unge Karabatic havde et talent med bold i hånden, ikke mindst fra sin far, Branko Karabatic, der selv var professionel håndboldspiller i klubben Zeleznicar i Nis, hvor han mødte sin talentfulde søns mor. Da Nikola var 3 år gammel rykkede familien til Frankrig, da far Branko havde fået et trænerjob. Karabatic’ lillebror, Luka Karabatic, er i øvrigt også professionel håndboldspiller, og aktuel på det franske landshold, der ligesom storebror spiller i storklubben Paris Saint Germain.

Karabatic startede karrieren i den franske storklub Montpellier HB, med hvem han nåede at vinde 4 franske mesterskaber og en Champions League titel. Efter en succesfuld tid hos den, på daværende tidspunkt, største klub i Frankrig, valgte Karabatic at tage på eventyr i udlandet; nærmere sagt håndboldmekkaet i den tyske Bundesliga og THW Kiel. Her vandt Karabatic, ligesom i Montpellier, 4 mesterskaber og et Champions League trofæ, inden han i 2009 vendte tilbage til barndomsklubben i storbyen Montpellier og endnu 3 franske titler. Det var dog ikke en ren dans på roser for Karabatic, da han i 2012 blev indvolveret i en matchfixing sag sammen med sin kone og bror Luka. Karabatic blev kendt skyldig i at have tabt en kamp med vilje, hvor bettingfirmaerne havde oplevet en usædvanlig høj frekvens af bets på det franske bundhold, Cesson-Sevigne. Endnu et udlandseventyr ventede håndboldkæmpen, og denne gang var det den spanske ikonklub Barcelona, som bød Karabatic inden for. Her spillede franskmanden to sæsoner, inden han vendte hjem til Frankrig og sin nuværende klub i hovedstaden, Paris Saint Germain.